Cirkus plný detských hviezd

11.júla 2023

Pre deti, ktoré trávia v lete dlhé chvíle na liečení, máme dôvod na radosť. Naše cirkusové šapitó toto leto rozprestrieme v troch liečebných zariadeniach. A tým zďaleka nekončíme.

V júni Cirkus Paciento vyrástol v areáli Špecializovaného liečebného ústavu Marína v Kováčovej. Túto nedeľu sme postavili cirkusový stan v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb a každý deň v ňom vítame malých pacientov, ktorí by sa radi stali cirkusantmi.

„Do prebiehajúceho Cirkusu Paciento sa v priebehu týždňa zapojí približne 80 detí,” približuje profesionálna zdravotná klaunka Lucia Barczi. „Trénujeme v cirkusovom stane každé dopoludnie aj popoludnie, vo štvrtok si urobíme veľkú generálku a v piatok dopoludnia to spoločne rozbalíme aj za sprievodu našej klaunskej kapely vo veľkolepej show, kde budú hviezdami práve deti.”

Detskí pacienti si môžu vybrať z viacerých zručností - hádzanie kruhov, kúzlenie, točenie taniermi, vystúpenie so stuhami a šatkami, žonglovanie a podobne. Jednotlivé čísla, ktoré si deti pripravia, zdravotní klauni nakoniec zasadia do vymysleného príbehu. Tentokrát bude témou príbehu Cirkusu Paciento let balónom a počas piatkového predstavenia spoločne s deťmi poletia na dobrodružnú výpravu.

„Počas celého týždňa, keď prebieha Cirkus Paciento, sa snažíme, aby sa deti nielen zabavili a strávili príjemný čas, ale chceme u nich prebudiť záujem o naše aktivity a teda aj chuť do života. Zároveň im nadobudnuté zručnosti a úspech zdvihnú sebavedomie,” zdôrazňuje Lucia Barczi.

Cirkusový stan toto leto postavíme ešte raz - pre deti v Detskej psychiatrickej liečebni Hraň. Potom pokračujeme s Cirkusom Paciento v menšej verzii na oddeleniach nemocníc - na jeseň zavítame na Psychiatrickú kliniku vo FN Nitra, na Kliniku pediatrickej onkológie a hematológie SZU v DFNsP v Banskej Bystrici a na Oddelenie detskej onkológie a hematológie DFN v Košiciach.

Cirkus Paciento mohlo o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors zrealizovať v špecializovanom liečebnom ústave v Kováčovej a v špecializovanom zdravotníckom zariadení v Dolnom Smokovci aj vďaka finančnej podpore z Nadácie Slovenská sporiteľňa. Dobrovoľníci zo Slovenskej sporiteľne pomáhali aj so stavaním cirkusového stanu v Kováčovej a pri stavaní stanu v Dolnom Smokovci zase podali pomocnú ruku dobrovoľní hasiči z DHZ Tatranská Lomnica.

abaton-monitoring