Darovanie 2 percent je hračka

Ako na to v roku 2023?

Aj vy sa pýtate ako na darovanie 2% z dane vašej obľúbenej organizácii? Je to síce viackrokový proces, no o to jednoduchší.


V januári 2024 Notárska komora SR zverejnila zoznam prijímateľov 2% z dane. V tomto zozname sa nachádzajú všetky organizácie, ktoré splnili podmienky a zaradili sa tak medzi oprávnené organizácie uchádzajúce sa o 2% z dane fyzických a právnických osôb.

  • Ak ste zamestnanec a daňové priznanie za vás robí Váš zamestnávateľ, do 15. 2. 2024 požiadajte zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov. Zamestnávateľ je povinný vystaviť pre účely poukázania 2% zaplatenej dane tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane zo závislej činnosti. Toto potvrdenie je veľmi dôležité, nakoľko sa prikladá k formuláru na darovanie 2% (Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane).  
     
  • Ak ste podnikateľ alebo firma, máte možnosť asignovať 2 percentá z dane spolu s podaním daňového priznania. Právnické osoby môžu poukázať 1,0% (2%) z dane aj viacerým prijímateľom, minimálna výška v prospech jedného prijímateľa je 8,00 €.
     
  • Boli ste v roku 2023 dobrovoľníkom? Pred tým, než vypíšete potrebné tlačivo na darovanie 2%, spočítajte si svoje dobrovoľnícke hodiny odrobené v minulom roku - ak ich je viac ako 40 hodín, môžete venovať nie 2% ale 3%. A to je naozaj rozdiel.
     

Dokedy podať daňové priznanie resp. dokedy darovať 2%?

Tu sú aktuálne termíny pre rok 2024.

  • Ak ste zamestnanec, ktorému robí daňové priznanie zamestnávateľ a máte v rukách Potvrdenie o zaplatení dane, prípadne potvrdenie o odpracovaní dobrovoľníckych hodín, tak potrebujete vypísať ešte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2%. Tieto formuláre je potrebné zaslať do 30. 4. 2024 na Daňový úrad v mieste vášho bydliska(NIE na adresu organizácie, ktorej chcete 2% darovať).
     
  • Ak ste podnikateľ alebo firma (právnická osoba), daňové priznanie je treba podať do 2. apríl 2024 (nakoľko 31.3.2024 je nedeľa a 1.4.2024 je deň pracovaného pokoja). To platí v prípade, ak máte zdaňovacie obdobie kalendárny rok.


Od roku 2018 musíte ako právnická osoba komunikovať s Daňovým úradom elektronicky. Asignovať 2% z dane teda dokážete len priamo v elektronickom systéme.

Premeňte vaše 2% na smiech detí v nemocniciach

Podporte o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors a pomôžte prinášať smiech deťom, ale aj seniorom v nemocniciach po celom Slovensku.

Poslať 2% Červenému Nosu

abaton-monitoring